Jos nyt rakentaisimme…

Julkaistu 10.7.2019 | Kirjoittanut atheino | Kategoria(t): Elämää, Sisustaminen, Suunnitelmia
Avainsanat:

Kesälomalla on aikaa. Ehkä liikaakin (tai sitten olen vain liian laiska ja saamaton tehdäkseni oikeasti tärkeitä asioita), jos jotain voi päätellä tästä jutusta.

Jos nyt rakentaisimme, millainen talo meille tulisi? Nykyistä taloa suunnitellessamme ja rakennuttaessamme lapsia oli yksi vähemmän, joskin toiseenkin lapseen varauduttiin ja hyvä niin. Moni asia on kuitenkin muuttunut, lapset kasvaneet ja sen myötä talossa on alkanut ravata lasten kavereitakin enenevässä määrin.

Ensimmäinen ”oikea” oma kotimme oli kaksikerroksinen rivitalon pätkä. Siellä asuessamme päätimme, että kaksikerroksista taloa ei sitten tehdä. Allaolevista kuvista kuitenkin heti huomaa, että ajatukset siltäkin osin ovat saattaneet muuttua. Onhan yhdessä tasossa eläminen tietysti omalla tavallaan helpompaa, kun ei tarvitse portaita mennä edes takaisin. ”Ei niitä sitten enää vanhana jaksa kiivetä” kuulee usein sanottavan. Mutta onko se sitten syy vai seuraus? Kollegani kyseenalaisti kaikenlaiset elämää helpottavat ratkaisut. Tekeekö siinä vain karhunpalveluksen itselleen, jos raivaa tieltään kaikki pienimmätkin esteet? Monella yleiskunto laskee, koska kaikki on vaan niin helppoa. Toki kuntoaan voi pitää yllä monin eri tavoin, mutta jätän tämän spekuloinnin tähän.

Mennäänpä sitten pikku hiljaa itse asiaan. Törmäsin netissä Floorplanner-ohjelmaan, jolla voi suoraan selaimessa suunnitella taloja. Koukuttavaa, hyvin koukuttavaa (ainakin minusta). Ilmaisversiossa, johon itse tyydyin, on omat rajoituksensa, mutta silläkin pärjää auttavasti.

Suunnitelmassani on paljon vaikutteita ruotsalaisen Fiskarhedenvillanin Nocte-mallista. Sellaisenaan se ei kuitenkaan täysin miellyttänyt. Tässä alakerta:

Sisääntuloja on kaksi: oikealla on ”vieraseteinen”, jonka kautta kuljetaan myös terassille ja vasemmalla arkieteinen. Niiden välissä on korkea naulakkotila. Arkieteisen puolella on pieni työtila, wc ja tekninen tila. Teknisen tilan ovi on sisäpuolella, koska tilaa voisi käyttää esim. märkien ulkovaatteiden kuivaustilana (kodinhoitohuone on nimittäin yläkerrassa, siitä myöhemmin lisää).

Keittiö ja olohuone-ruokailutila ovat yhtä tilaa, vähän kuin nykyisessäkin kodissamme, mutta keittiöön olemme kaivanneet paikkaa arkiruokailulle. Ei ihan kuvan kaltaista ”baaripöytää” (se on ohjelmasta napattu malli), vaan sellaista saareketta, jossa toinen pää on normaalia työtasoa ja toinen pää matalampi neljän hengen ruokapöytä. Raision Ikeassa lähiaikoina käyneet saattavat muistaa heti portaiden yläpäässä olevan mallikeittiön, joka miellytti kovasti meitä. Kodinkoneet tulisivat todennäköisesti seinien kaapistoihin, jottei saarekkeen päälle tarvitse viritellä liesituulettimia. Lieteen integroitu liesituuletin näyttää mahtavalta, mutta se maksaa hunajaa, eikä sen paremmuudesta luonnollisesti ole omakohtaisia kokemuksia.

Portaiden alle jää takka. Sen sijoittelu tuotti vähän vaikeuksia, koska piipun pitää tietenkin kulkea yläkerrankin läpi, eikä se käy päinsä ihan missä tahansa. Erilaiset läpiviennit ovat kyllä ongelma, jossa yksikerroksiset talot voittavat 100-0… Portaat ovat suorat, sillä kokemuksesta tiedämme, miten vaikeaa on viedä huonekaluja U- tai L-portaidenkaan kautta. Suorat portaat ovat myös tyylikkäämmät ja mukavammat kulkea.

Yläkerta:

Aulan on tarkoitus olla lasten/nuorten oleskelutilaa, johon pääsee alhaalta suoraan eteisestä kulkematta läpi talon. Nykyisessä kodissamme ulko-ovelta tullaan käytännössä suoraan ruokailutilaan, jossa useimmiten syödään juuri silloin, kun lasten kavereita tulee kylään 😀 Aula toimisi tarvittaessa yövieraiden makuupaikkana. Alas auki olevan tilan voisi myös sulkea, jolloin saataisiin lisää oleskelutilaa tai vaikka varastokoppi. Tällaisenaan aula on tietenkin avarampi.

Lasten makuuhuoneisiin ja vessaan on myös suora käynti aulasta. Toisessa päädyssä (toivottavasti vähän omassa rauhassa) on vanhempien valtakunta. Isossa makuuhuoneessa on tilaa mukavalle lukunurkalle (vaimon toivomus).

Yläkerrassa on vielä yhdistetty vaatehuoneen ja vaatehuoltohuoneen (jota oudosti kodinhoitohuoneeksikin kutsutaan), pesuhuoneen ja saunan muodostama ”putki”. Vaatehuoneeseen ei ole suoraa käyntiä vanhempien makuuhuoneesta, koska sitten tuohon yhteen nurkkaan olisi muodostunut melkoinen ovikaruselli. Liukuovet, joista kyllä olemme asuntomessuilla tykänneet, olisivat ratkaisu ongelmaan, mutta niiden(kin) hinta hirvittää.

Aiemmin puhuin liiallisen mukavuudenhalun haittavaikutuksista, mutta tuon vaate(huolto)huoneen osalta puhun itseni kenties vähän pussiin – siinä ollaan menty nimenomaan mukavuus ja käytännöllisyys edellä. Hämmästyttävän usein kaksikerroksisissa taloissa makuuhuoneert ovat ylhäällä, mutta pyykinpesu tapahtuu alakerrassa. Siihen on varmaan omat syynsä (esim. ulkona kuivatus onnistuu näppärämmin), mutta muuten vaatteiden kuljetus ylös-alas ei kuulosta järkevältä.

Vaatehuoneessa on toinen ranskalainen parveke, jos vaikka saunomisen välissä haluaa haukata happea. Vaatehuoneen hyllyjen ja tankojen ei välttämättä ole tarkoitus olla niin avoimia kuin kuvissa.

Alla vielä vähän 3D-kuvia, joista hahmottaa ehkä paremmin eri tiloja. Julkisivuja on vähän vaikeampi hahmottaa, koska ne eivät ole päällekkäin kahdessa kerroksessa (Floorplannerin ilmaisversio ei tue kaksikerroksisen talon suunnittelua). Sisustusta on tehty puolitosissaan. HUOM: Kalusteet ovat sellaisia, mitä ohjelmasta sattui löytymään. Ihan samanlaisia ei välttämättä tulisi hankittua, jos edes löytyisi. Ohjelmassa on kyllä käsittääkseni ihan oikeita kalusteita, ainakin paljon Ikean tuttuja huonekaluja.

Alakerta etupuolelta…

… ja takapuolelta. Näissä kuvissa näkyy portaiden alle sijoitettu takka. Pylväs sen vieressä esittää piippua.

Yläkerta etupuolelta…

…ja takapuolelta. Ikkuna-aukotus varsinkin pihan puolelta saattaa näyttää turhan villiltä. Asiaa on ajateltu lähinnä sisältä päin.

Julkisivuja. Talosta tulisi varmaan tumma, tässä on yläkerta jäänyt maalaamatta 😀

Alla vielä näkymiä talon sisältä. Pintojen värit ovat lähinnä ohjelman oletusasetuksia. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa on vähän kokeiltu omia sävyjä.

Olohuone-ruokailutila.

Olohuone-ruokailutila ja keittiö. Ikkunan takana terassi.

Yläaula vanhempien makuuhuoneen suunnalta.

Lapsen makuuhuone.

Vanhempien makuuhuone.

Vaate(huolto)huone.

Pesuhuone ja sauna.

Yläkerran wc.

Siinä se! Minkälaisia ajatuksia herättää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s